torstai 7. toukokuuta 2015

Ajatuksia laihduttamisesta

Kohta alkaa olla vuosi siitä, kun aloin muuttamaan elämäntapojani. Laihtunut olen reilut 20kg ja senttejä on lähtenyt hurjan paljon.  Tästä muutoksesta on todella paljon kerrottavaa teille ja kerronkin yksityiskohtaisemmin tästä matkasta myöhemmin. Eilen keskiviikkona oli kansainvälinen älä laihduta-päivä ja se oikeastaan sai minut kirjoittamaan ajatuksia laihduttamisesta. Pointtina suinkaan tässä päivässä ei ole se,että laiminlyö huoletta kehoasi syömällä mitä haluat, vaan nimenomaan pidä hyvää huolta kehostasi, mutta määrittele itse oma kauneusihanteesi eikä laihuus ole avain onneen. IMG_1061Tärkeintä on löytää hyvä olo omassa kehossa ja jos sellaista ei ole, täytyy tehdä muutoksia, mutta ei oman terveyden kustannuksella. Nälkäkuurit ja pakonomainen laihduttaminen ei ole hyväksi, ei ainakaan henkisesti pitemmän päälle.Itse olin aluksi paljon tiukemmalla ruokavaliolla , kun nyt ja aluksi se olikin todella hyvä, että sain kiinni terveellisistä elämäntavoista, eli säännöllisestä ruokarytmistä, mutta kokoajan söin oikeaa ruokaa. En suosittele mitään pussikeitto-kuureja kenellekkään, ne ei ole keholle eikä mielelle terveellisiä. Alkuvuodesta söin melko vähän hiilareita ja paino jysähti ja alkoi vain nousemaan, aloin syömään vähän enemmän ja niin paino alkoi taas tippumaan. Eli ei mitään nälkäkuuria! Oikeastaan sana "dieetti" tai "laihdutuskuuri" särähtävät pahasti korvaani. Jos olet ylipainoinen, muuta ruokavaliosi terveelliseksi ja ala liikkumaan. Tee se oman hyvinvointisi tähden äläkä mieti liikaa sitä miltä näytät. Jos fyysisesti voit hyvin, niin voit myös henkisesti paremmin, sillä ihminen on kokonaisuus. Ei ole aina helppoa miettiä mitä syödä eikä omaan kehoon ole kovinkaan helppoa olla tyytyväinen. Liian moni ihminen halveksii enemmän mitä hyväksyy oman kehonsa. Minä olen käynyt kovat taistelut asian suhteen ja taisteltavaa on vieläkin todella paljon. Olen elämän aikana ollut alipainoinen, normaalipainoinen ja ylipainoinen. Tällähetkellä edelleen ylipainoinen, mutta paljon lähempänä normaalipainoa, kun vuosi sitten. Olen kärsinyt vuosien ajan myös syömishäiriöstä, joka elää minussa jollain tavalla varmasti loppuelämän, On eriasia antaako sen hallita tai vaikuttaa. Aion laihtua vielä jonkun verran, mutta en aio tehdä sitä laihdutuskuurilla. Aion syödä terveellisesti ja herkutella myös välillä, aion liikkua paljon, koska nautin siitä. Paino tippuu kyllä siinä omaa vauhtiaan. Välillä on vaikeaa, mutta yritän kovasti olla stressaamatta ja miettimättä sitä, että miltä haluan näyttää jossain vaiheessa. Yritän keskittyä pitämään hyvää huolta kehostani. Se on se ykkösasia ja kyllä se laihtuminen tapahtuu siinä samassa. Oma hyvinvointi on kuitenkin paljon tärkeämpää, kun ulkönäkö. Jos liikaa miettii vain sitä, että miltä näyttää ja pitää laihtua sen vuoksi, siitä kaikesta voi tulla suorittamista, stressaavaa, kuormittavaa ja pahimmassa tapauksessa voi sairastua syömishäiriöön.
IMG_9934 Kuten sanoin, minullakin on vielä taisteltavaa henkisesti suhteessa ruokaan ja omaan kehoon ja välillä on vaikeaa löytää tasapainoa. Peilistä näkee paljon vikoja ja tuntuisi paljon paremmalta, jos olisi jo omassa tavoitteessa.. Käyn siis lähes päivittäin taistelua siitä, etten ala stressaamaan ulkonäöstäni ja ylimääräisistä kiloista. Vaikka ylipainoa vielä on, näytän nykyään kuitenkin paljon terveemmältä ja sitä myöskin olen. Yllätän itseni jatkuvasti siinä mihin urheilusuorituksiin kykenen, sillä aika pohjalta lähdettiin liikeelle. Elämäni on muuttunut valtavan paljon ja koen, että elämänlaatuni paranee kokoajan. Meistä jokainen halutessaan voi kääntää uuden sivun elämässä ja aloittaa terveellisemmän elämän. Se kantaa tässä hetkessä ja varsinkin tulevaisuudessa. Suosittelen :)

IMG_0786
Tähän loppuun pätkä älä laihduta-päivän painorauhan julistuksesta:

"Sinulla on oikeus kuulla oman äänesi sanovan, että olet arvokas juuri sellaisena kuin olet. Sinulla on oikeus pysähtyä kuulemaan, mitä kehosi kaipaa. Sinulla on oikeus tehdä itsellesi hyvää syömällä sopivasti kehosi kaipaamaa ruokaa. Sinulla on oikeus liikkua ilosta.Sinulla on oikeus pyytää apua. Ja Sinulla on oikeus muuttua ja kasvaa."

6 kommenttia:

 1. Hienoja ajatuksia Enni! Se on oikeasti jännä fakta, että syömällä oikein sitä laihtuu. Tasainen ruokailurytmi on kyllä kortilla itsellä. Tärkeää olisi muistaa laittaa suuhun aina kiireessäkin vaikka hedelmä tai juoda smoothie - jota itse pyrin noudattamaan. Jännä aina huomata kuinka jotkut suosivat siinä kiireessään ennemmin suklaapatukoita tai pullia :s

  Oot kyllä suuri esimerkki ja sisukas nainen! Oot tehnyt hienoa työtä itsesi kanssa tämän vuoden sisällä! Susta niin näkee, että oot reippaampi, iloisempi ja itsevarmempi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni oikeasti luulee, että paastoamalla laihtuu.. ois kyllä hyvä aina kulettaa laukussa mukana jotain hedelmää, ettei tulis laitettua sitä suklaata ym. Ite en nykyään uskalla lähteä mihinkään ilman välipaloja ellen tiiä että voin kaupasta hakea. :)

   ja kiitos kovasti Heidi, ihanista ja kannustavista sanoista. tuntuu tosi tosi hyvälle <3 <3

   Poista
 2. Enni olet niin viisas nuori nainen, että sinun kanssa on vaan olo, että hyvin tämä keski-ikäinenkin täällä voi kommentoida ja lukea ihanaa blogiasi.

  Nainen on kummallinen olio, ikinä ei tunnu olevan tyytyväinen omaan kehoonsa, vaikka olisi miten. Olen ollut todella hoikkakin nuorena, mutta aina oli kaikki pielessä. Nyt katson niitä kuvia ja mietin, että olisinpa ymmärtänyt olla stressaamatta. Valitettavasti tänä päivänä sama, kaikki pielessä kehossa, kaksoisleuassa jne. varmaan taas saa 10-20-vuoden päästä tuumia, voi elämän kevät, miksi en keskittänyt tätäkin energiaa johonkin muuhun.

  Upean remontin olet tehnyt ja se syntyykin juuri elämäntapamuutoksilla viisaimmin, eikä rankoilla laihdutuskuureilla. Komppaan sua, laihdutuskuuri särähtää korvaan, koska omalla kohdalla ne kilot ovat aina tulleet takaisin. Tapojen miettiminen ja miettimisen muuttaminen tavoiksi, on se juttu.

  Ihanaa loppuviikkoa kaunokainen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti Tiia :) ihanaa, että jaksat lukea ja kommentoida :)
   ja niin totta, harva sitä on oikeasti tyytyväinen omaan kehoonsa. Minäkin aina hoikkana näin itseni lihavana.. nyt aikusempana yritän olla tyytyväisempi itseeni, joka ei vieläkään ole helppoa :) aina löytyy jotain vikoja.

   Kiitos ihanasta kommentista, ihanaa alkavaa viikkoa sinulle <3 <3

   Poista
 3. Enni, oot niin upee!! <3 Oikeesti suuri hatunnosto sulle, omaat niin terveen ajattelutavan koko laihduttamisesta ja syömisestä -oon ylpee susta! Just noin se kuuluukiin ajatella! Ja ihan mielettömän työn oot jo tehnyt, näytät hyvältä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eikä, miten ihana kommentti! Kiitos Pauliina! merkittee tosi paljon :) <3

   Poista